Nieuws

Italië wil zeer vermogenden lokken met laag belastingtarief

09-03-2017 - Bridge Consulting

De Italiaanse fiscus start een procedure om erg rijke mensen uit het buitenland aan te trekken. Wie zijn fiscale residentie in Italië plaatst, krijgt namelijk de mogelijkheid om zich ervan af te maken met een vast belastingbedrag van 100.000 op zijn wereldwijde inkomsten.

Met die maatregel wil Italië de concurrentie aangaan met landen als het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Daar zijn eveneens gunstregimes ingesteld om voetballers, zangers en andere rijke mensen aan te trekken.

Wie mag het?

De regeling kan echter niet door iedereen worden gebruikt. Enkel mensen die minstens negen van de voorbije tien jaar in het buitenland hebben gewoond, komen in aanmerking. Daarnaast moet je uiteraard ook behoren tot het select clubje vermogenden dat een belastingaanslag van 100.000 euro per jaar als een uitstekende deal beschouwt.

Van zodra je onder het nieuwe belastingregime valt, zal je wel voldoende tijd in Italië moeten doorbrengen. Dat zal nodig zijn om de keuze voor Italië als fiscale residentie te verantwoorden bij de belastingdiensten in het eigen land.

Wat moet dat opbrengen?

Volgens de Italiaanse pers zou een duizendtal mensen interesse kunnen hebben in de fiscale maatregel. Op die manier kan er dus ongeveer 100 miljoen euro in de schatkist terechtkomen.