Nieuws

Prinsjesdag 2018

20-09-2018 - Bridge Consulting

Zorg

De uitgaven voor de zorg stijgen volgend jaar verder, naar 71 miljard euro. Dat is vijf miljard meer dan dit jaar. Met het geld wordt het basispakket voor de zorgverzekering uitgebreid. Honderd miljoen euro ligt klaar om nieuwe behandelingen, technologieën en medicijnen snel beschikbaar te krijgen voor patiënten. 

Er gaat ook flink meer geld naar de ouderenzorg, oplopend tot jaarlijks 3 miljard euro vanaf 2021. Zoals eerder bekend werd, stijgt de zorgpremie met ruim een tientje per maand. Van elke euro overheidsgeld gaat nu 25 cent naar de zorg. Om de groei van zorgkosten te beteugelen, sluit het kabinet akkoorden met ziekenhuizen, huisartsen, wijkverpleegkundigen en ggz om de kosten te beheersen. 

(Artikel gaat verder onder de foto)

Minister-president Mark Rutte wandelt telefonerend over het Buitenhof op Prinsjesdag.
Minister-president Mark Rutte wandelt telefonerend over het Buitenhof op Prinsjesdag. © ANP

Infrastructuur

Het kabinet trekt komend jaar dik 7 miljard euro uit voor de aanleg en het onderhoud van wegen. De A1 Apeldoorn-Azelo en de A15 Papendrecht-Sliedrecht worden verbreed, een nieuw deel A16 moet de doorstroming bij Rotterdam verbeteren. Om files aan te pakken trekt het ministerie 60 miljoen euro extra uit. Dat is bedoeld voor maatregelen om wegen na een ongeval of pech sneller vrij te maken.

Financiën

De economie groeit komend jaar met 2,6 procent, de overheidsschuld daalt tot onder vijftig procent. De werkloosheid komt uit op het laagste niveau sinds 2001, op 320.000. Gemiddeld stijgt de koopkracht met 1,5 procent. Het afschaffen van de dividendbelasting pakt met 1,9 miljard euro een half miljard duurder uit dan aanvankelijk geraamd.  Bij de inning van erf- en schenkbelasting is opnieuw een forse tegenvaller te verwachten: de inkomsten zullen 352 miljoen euro lager zullen uitvallen. Vorig jaar kwam er al 450 miljoen minder binnen bij het incasseren van deze belasting. Oorzaak waren technische problemen bij een nieuw systeem dat de fiscus in gebruik nam.

Belastingen

Door de btw-verhoging wordt een kar boodschappen van honderd euro, volgend jaar 2,83 euro duurder. Verder gaan huishoudens meer belasting betalen op aardgas, maar juist minder op elektriciteit. Huishoudens hebben volgend jaar per saldo gemiddeld 500 euro meer te besteden dankzij de belastingmaatregelen van het kabinet. De inkomstenbelasting gaat voor de meeste mensen omlaag. Daar staat dus tegenover dat de dagelijkse boodschappen duurder worden door de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent.